Annonsørinnhold
Hvordan få overskudd til matlaging i travle jobbuker
Etter en lang dag på kontoret er ofte det å forberede et hjemmelaget måltid det siste du vil gjøre. Når du er tom for energi og magen rumler, frister det veldig lite å gå på butikken, handle inn det som trengs og så bruke tid på å lage mat.
Hvordan få overskudd til matlaging i travle jobbuker
Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.
Etter en lang dag på kontoret er ofte det å forberede et hjemmelaget måltid det siste du vil gjøre. Når du er tom for energi og magen rumler, frister det veldig lite å gå på butikken, handle inn det som trengs og så bruke tid på å lage mat. Du velger gjerne heller en rask og ofte usunn løsning som take-away eller ferdigmat da det føles ut som eneste alternativ, men det trenger det ikke å være.
Kan du gjenkjenne deg i alt dette? Så les videre med her, og bli klokere på hvordan du får mere overskudd i hverdagen til å lage god og sunn mat.
Veien til et balansert kosthold
Det finnes mange smarte løsninger og små endringer du kan gjøre for å nyte god og sunn mat hver dag uten ekstra arbeid. Du kan blant annet benytte deg av matkasser fra HelloFresh for varierte ukemenyer med alt du trenger levert rett på døren. Slik trenger du ikke å tenke over hva du skal lage eller hva du må handle inn, da alt gjøres klart for deg. Dette kan også kombineres med andre tips til hvordan du kan nyte smakfulle, hjemmelagde måltid selv i en travel jobbhverdag.
Sett av tid til planlegging og matlaging
Det å få tid og ressurser til å gå opp, handler i bunn og grunn om planlegging og vaner. Akkurat som på jobben burde du også hjemme planlegge og sette av tid til nødvendige gjøremål, som matlaging.
Start med å velge en dag i uken hvor du kan planlegge måltid og handle inn det som trengs. Ved å sette av litt tid én dag i uken, sparer du deg selv for mye tid alle de andre dagene. Sett en plan for hva du skal lage til middag og andre måltid, skriv en handleliste som inkluderer alt du trenger og dra på butikken. Hvis du klarer å planlegge godt nok den ene dagen, trenger du ikke dra på butikken igjen før neste uke, og det kan dermed bli en ukentlig vane.
Velg oppskrifter som bruker samme ingredienser
Et annet godt tips er å bruke litt tid på å tenke over hva du skal lage og hvilke ingredienser dette vil trenge. En variert ukemeny gjør hverdagen mer spennende og variasjon er bra for kostholdet ditt, men det trenger ikke å bety at alle måltid må være vidt forskjellige.
Prøv å kombinere måltid som bruker samme ingredienser som base, protein eller lignende. Dette vil ikke bare gjøre handelen raskere og matlagingen enklere, men det vil redusere svinn da du kan forsikre deg om at du bruker opp alle ingrediensene du kjøper inn. Hva med å for eksempel lage tomatsuppe en dag, og så bruke rester av suppen som base til en smakfull tomatsaus til pasta? Vær kreativ og ha som mål at alt du handler inn skal brukes opp.
Ha hjemmelagde reservemåltid klar i fryseren
Med en godt planlagt ukesmeny og én ukentlig handel vil matlagingen gå raskere for seg, men det betyr fortsatt ikke at du behøver å kokkelere hver eneste dag. Akkurat som du bruker litt ekstra tid på å planlegge og handle inn til måltid en gang i uken, kan du også sette av litt ekstra tid til matlaging én dag og slik spare tid andre dager.
Et godt tips her er å forberede noen retter som kan lages i store porsjoner. Da kan du ha samme rett (gjerne med en liten vri) til flere måltid samt fryse ned noen porsjoner. Slik har du enkelt noen reservemåltid klar for dager da tiden ikke går opp, uten at det trenger å være frossenpizza. Kun ved hjelp av litt planlegging og avsatt tid kan du enkelt få mer overskudd samt oversikt til hjemmelagde måltider.