Annonsørinnhold

Hvorfor har eiendomsprisene økt så mye?

Publisert Sist oppdatert

Eiendomsprisene har vært på vei oppover en god stund nå. Faktisk har de økt mye raskere enn både lønn og inflasjon. Så hva er årsaken til denne økningen? Og enda viktigere, er det bærekraftig?

I dette blogginnlegget skal vi utforske årsakene bak prisøkningen på eiendom og prøve å svare på disse spørsmålene. For hva er det egentlig som har forårsaket den ekstreme veksten i eiendomsprisene?

Lave renter gjør det billigere å låne penger

Det er en rekke faktorer som har bidratt til økningen i eiendomsprisene. En av de viktigste faktorene er lavrentemiljøet som vi har vært i en god stund nå. Lave renter gjør det billigere for folk å låne penger, som igjen gjør at de kan by opp prisene på eiendommer.

Når en skal kjøpe en bolig, er det veldig sjelden at en betaler for denne med egne penger. Dette gjelder selv om en skulle selge bolig før en går ut på markedet. De aller fleste må ha et banklån. Naturligvis er størrelsen på selve banklånet en begrensning, men renta spiller også en stor rolle.

Dersom renta er et par prosentpoeng lavere, kan en regne med å betale noen tusen kroner mindre i rentekostnader per måned. Dette gjør i sin tur at mange flere kan få råd til den aktuelle boligen til en høyere totalpris. Ergo har lave renter en påvirkning på hvor mye folk kan ta opp i lån, og dermed også betale for en bolig.

Begrenset tilgang på eiendommer og boliger

En annen faktor som har spilt inn på boligsalg i Norge er begrenset tilgang på eiendom og boliger i forhold til befolkningsveksten. Dette har fått prisene til å øke ettersom etterspørselen overgår tilbudet. I Norge for eksempel er det simpelthen ikke nok boliger som bygges.

Dette gjør at flere og flere kjemper om færre og færre boliger. Økonomiens spilleregler er ikke spesielt vanskelige å forstå her. Når det blir mange om beinet, så vil også prisene på de ønskede produktene og tjenestene stige i været.

Løsningen på de raskt økende prisene i boligmarkedet i Norge, er intet mindre enn å bygge ut mer. Denne løsningen er derimot enklere sagt enn gjort, da investeringer og arbeidskraft må matche det enorme behovet.

Økt rikdom

Generelt har folk mer penger å bruke. Siden hjemmene våre er der vi tilbringer mesteparten av tiden vår, bør det ikke være noen overraskelse at folk bruker den overskytende inntekten sin på boliger.

Den økte formuen betyr at flere velstående mennesker prøver å kjøpe de samme husene. Denne konkurransen betyr at prisene presses opp. Dette er et vanlig resultat i enhver økonomi som er på vei oppover.

Økende inntektsnivå

Når folks inntekter øker, har de en tendens til å ønske å oppgradere hjemmene sine. Dette har ført til økt etterspørsel etter dyrere eiendommer. Dette er selvfølgelig tett koblet til økt rikdom, men det er allikevel en forskjell.

Ikke bare arver mange nordmenn rikdom, men nå tilegner flere seg også sin egen rikdom. Og det har med årene blitt veldig mange velstående i Norge. Gjennomsnittsinntekten har økt raskt her til lands, og folk flest har mer å rutte med i hverdagen - ikke bare i form av formue, men inntekt generelt sett.

Utenlandske kjøpere

Til slutt har utenlandske kjøpere vært en stor prisdriver når de søker å investere i eiendom rundt om i verden. Mange av disse investorene kjøper opp eiendommer og boliger i storbyer. I Norge er ikke dette like enkelt, men det forekommer her også.

Ser en på verden generelt, har helt klart utenlandske kjøpere en stor effekt. Disse kommer til tider fra en økonomi som har en sterk vekst og overflod av penger. Når de da møter et marked med veldig lave priser, har de ikke et problem med å gå ganske så langt over takst.

Flere single betyr høyere etterspørsel

Tro det eller ei, men flere single gjør at boligprisene går i taket. Det faktum at flere voksne er single enn noensinne, gjør nemlig at det kreves mange flere boliger her til lands. Dette gjør da i sin tur at flere og flere kjemper om færre og færre boliger.

Som nevnt er eneste løsningen på dette problemet å bygge ut mer. Men samtidig ser denne trenden ikke ut til å stoppe, og det kan fort bli vanskelig å løse problemet. Flere leiligheter og flere boliger kreves, men det er vanskelig å se hvordan etterspørselen skal kunne møtes.

Konklusjon

Så hva betyr alt dette? Vel, det avhenger av perspektivet ditt. Hvis du er en kjøper, føler du deg sannsynligvis frustrert når du prøver å komme inn på markedet. På den annen side, hvis du er en selger, så nyter du sannsynligvis de økte prisene og kapitalgevinstene.

Bare tiden vil vise om disse eiendomsprisøkningene er bærekraftige eller ikke. Mest sannsynlig vil også boligmarkedet en dag oppleve nedgang i prisene, men det skjer nok ikke før det blir bygd ut mer både her til lands og generelt i verden.

Powered by Labrador CMS