Annonsørinnhold

Mange gruer seg til denne samtalen på jobb: - Oppleves ofte som totalt meningsløs.

Dialogen med medarbeiderne dine er viktigere enn noen gang, og medarbeidersamtalen er et bra sted å starte. Da trenger man en metode som løfter kvaliteten på selve samtalen, kombinert med et enkelt verktøy som støtter prosessen på en god måte. Løsningen er ikke langt unna.

Publisert Sist oppdatert

Direkte ubehagelig

Mange synes medarbeidersamtalen er lite nyttig, og til tider direkte ubehagelig, forteller Cecilie Lycke, daglig leder i Motivati. Hun peker på de typiske fellene man går i: Sjefen googler «mal for medarbeidersamtale» og får servert et skjema med generelle spørsmål som skal få frem den gode dialogen. Når samtalen blir gjennomført, er den ikke tilpasset den enkelte medarbeideren. Samtalen sporer av. Konkrete tiltak blir ikke satt opp.

Og hva skjer etterpå? Sjefen legger referatet i en skuff, lettet over å kunne si «check» for å ha gjennomført samtalen. Medarbeideren går fra møtet demotivert, og lettet over at det blir en stund til neste samtale.

Den største utfordringen med medarbeidersamtalen har vært mangel på individuell tilpasning. Det har vi tatt fatt i og gjort noe med, sier Lycke.

Individuelt tilpassede medarbeidersamtaler

Motivati er lederverktøyet som gir unik innsikt i de ansatte sin arbeidshverdag. De har utviklet en metode som gjør det lettere for ledere og se hva det er som bør fokuseres på i medarbeidersamtalen.

Grunnlaget for metoden er en motivasjonsanalyse som gjør det helt tydelig hva medarbeidersamtalen bør dreie seg om.

– Da er det også lettere å tilpasse sitt eget lederskap til hver medarbeider, fordi man enklere ser hvor skoen trykker, sier Lycke.

«Motivati er et svært godt verktøy! Motivasjonsanalysen gir oss viktig og riktig innsikt i den enkeltes arbeidssituasjon, og vi kan skreddersy og tilpasse medarbeidersamtalen deretter. Det gjør at dialogen blir både mer fortrolig og nyttig - fordi vi kan fokusere på den enkeltes behovVeslemøy S. Sæveland, Chief of staff , Presserv

Verktøyet kan brukes for alle type roller og virksomheter.

– Vi har kunder over hele landet i alle typer størrelser og bransjer som nyter godt av verktøyet og metoden vår. Tilbakemeldingene sier noe om hvor mye Motivati påvirker arbeidshverdagen til ledere og medarbeidere, der tid også er en verdifull ressurs. De bygger gode relasjoner raskere fordi de bruker tid på det som er viktig å snakke om for den enkelte, sier Lycke.

Hun legger til at det er viktig for Motivati at verktøyet er brukervennlig og enkelt å implementere. – Det skal kreve lite å komme i gang for nye kunder, og det skal være enkelt å bruke. Verktøyet egner seg også svært godt til å følge opp ansatte på hjemmekontor.

Foto Øystein Grutle Haara

Unik innsikt i den enkeltes motivasjon

Motivati er skybasert og prosessen for medarbeidersamtalen starter med en digital undersøkelse som tar cirka 15 minutter å svare på. Den passer til alle roller i alle typer virksomheter. Resultatet synliggjør medarbeidernes viktigste motivasjonsfaktorer, samtidig som den gir et bilde av hvor tilfreds de er med arbeidssituasjonen sin. Lederen får unik innsikt i den ansattes jobbhverdag, og det blir helt tydelig for begge hva samtalen bør dreie seg om. Den ansatte vil føle seg sett, samtidig som han eller hun blir ansvarliggjort ved å selv få komme med forslag til tiltak og forbedringer, som avstemmes mot virksomhetens behov.

Godt mottatt både i privat og offentlig sektor

Motivati har et bredt spekter av kunder, og både små og store virksomheter har stor nytteverdi av metoden og verktøyet. Camilla Heidenreich Bommen, daglig leder i SuperOffice Norge har brukt Motivati i flere år, og bekrefter at kvaliteten på samtalene har løftet seg mange hakk. – Både leder og medarbeider vet hva man skal fokusere på i samtalen, og hvor det er eventuelle utfordringer ligger. Ikke bare har vi blitt bedre på medarbeidersamtaler, men det har faktisk blitt lettere å lede også.

Foto Øystein Grutle Haara

Fungerer bedre enn de gamle skjemaene

Det er faktisk bevist gjennom nyere forskning, gjort av Handelshøyskolen BI, at Motivati-metoden fungerer betraktelig bedre enn de vanlige skjemaene vi er vant med å bruke.

Mads Nordmo Arnestad ved Handelshøyskolen BI, Campus Bergen har utført effektstudien som evaluerer Motivati-metoden.

– Vi fant blant annet ut av deltagerne i Motivati-gruppen opplevde å få signifikant mer anerkjennelse for det positive de gjør i jobben sin. Det er noe vi vet er veldig viktig for både motivasjon, jobbengasjement og læring, sier BI-forskeren.

Lycke i Motivati er ikke overrasket, men naturligvis godt fornøyd med resultatene fra feltstudien ved BI.

– Medarbeiderens opplevde relevans av medarbeidersamtalen er det viktigste for at de skal få noe ut av den. Det er midt i kjernen av det vi driver med. Studien er en veldig god bekreftelse på at vi treffer godt, sier Lycke.

«Motivati gir oss tilgang til et velprøvd og tilpasset rammeverk. I tillegg får vi god oppfølging og sparring med faglige sterke rådgivere. Dette gir oss et godt utgangspunkt for å gjøre medarbeidersamtalen verdifull for alle parter.» Linda Berglund Ekstrøm, HR-rådgiver Entur

Avtal en uforpliktende demo her

Powered by Labrador CMS