Lønnsomhet – helse – ansvar
Økologiske og helsemessige perspektiver på det norske matmarkedet
Arrangører: Convenience, Dagens Perspektiv, Dagligvarehandelen, Reiseliv1, Økologisk24
Våre samarbeidspartnere:
Tid:
12. september 2024, 09:30–15:30
Sted:
Litteraturhuset, Oslo. Også mulighet for å delta digitalt.
Pris:
kr 2800,- eks mva
Det ropes om mat som smaker godt, er sunn og billig. Billig mat betyr effektiv produksjon. Her begynner problemene.
Vi manipulerer og medikamenter husdyrene, presses de sammen i bur, binger eller båser for å få mest mulig kjøtt på kortest mulig tid og til lavest mulig pris. Etter slakting sørger tilsetningsstoffer for å gi inntrykk av det er en prima vare vi har å gjøre med.
Jorda, busker og trær må sprøytes for å gi maksimal avling og tilfredsstille forbrukenes blikk.
Er økologisk mat et supplement, et sidespor eller det som hører framtiden til?
Jorda tåler ikke de matmengder vi i dag produsere med moderne metoder. Vi må produsere mat med mindre klimautslipp. Mer kortreist mat. Matsikkerhet og selvforsyning har kommet høyere opp på dagordenen.
Økologisk mat handler om å dyrke mat på en naturlig måte, unngå diverse kjemikalier og å finne ut av hva det er naturlig å dyrke hvor. Dyr skal få leve fritt slik det er naturlig for dem.
Utsetter vi oss for helsemessige bivirkninger av alle mulige slags kjemikaler, e-stoffer og ingredienser som finnes i dagens matvarer?
Hvorfor ligger Sverige og Danmark ligger langt framme med økologisk mat, mens det i Norge går det den veien høna sparker.
Kan vi nøye oss med å overlate til markedet – til hver enkelt som går i butikken- å velge det som passer oss best? Eller må vi i større grad bruke forbud og avgifter for tvinge fram sunn mat som også tar hensyn til klima og natur?